Jak wybrać deskę do krojenia?

Tak jak ryba bez wody, tak kuchnia bez deski do krojenia – nie funkcjonuje. Warto więc zadbać o to, aby to podstawowe narzędzie było praktyczne, wygodne, ale także by zapewniało nam bezpieczeństwo. Oto kilka porad, które pomogą zdecydować jaką deskę wybrać.

deska3

Deski drewniane

Zdania na ich temat są podzielone. Jedni chwalą je jako higieniczne – ze względu na antybakteryjne właściwości drewna. Inni mówią o nich jako o doskonałej pożywce dla bakterii, gdyż niemyte i niewycierane bezpośrednio po każdym użyciu, łatwo wchłaniają wodę wraz z zarazkami, pozwalając im się rozwijać we wnętrzu deski i wydostawać pod naciskiem w trakcie kolejnego krojenia. W rzeczywistości prawda leży po środku.

Ogromną zaletą desek drewnianych jest fakt, ze drewno, zwłaszcza dębowe ma naturalne właściwości bakteriobójcze. Im twardsze drewno, z którego wykonana jest deska tym lepiej. Jednymi z najtwardszych desek są te wykonane z buku, grabu a nawet hebanu czy kokosu. Zwolennicy drewnianych desek zwracają uwagę na ich trwałość wynikającą z dużej twardości drewna oraz z jego naturalnych właściwości do zasklepiania drobnych nacięć i – co ważne, biorąc pod uwagę fakt, że narzędzia te występują z reguły w duecie – na doskonałe współgranie z nożami (deski drewniane nie tępią noży). Przeciwnicy zarzucają im łatwość do odbarwiania się oraz przejmowania zapachów. Wadą desek drewnianych jest brak możliwości mycia ich w zmywarce. Drewno bardzo mocno nasiąka wodą. Zalegająca w desce woda może powodować, że ze środka deski do żywności będą przenikały bakterie. Nie wszystkie odmiany drewna chronią przed bakteriami w równym stopniu, ale dobrze zadbana deska może służyć właścicielowi przez dłuższy czas bez obawy o stan jego zdrowia.

Warto pomyśleć o inwestycji w solidną i naturalnie zaimpregnowaną deskę. Deski drewniane zaleca się do krojenia produktów suchych np. pieczywa. Pełnią też funkcje dekoracyjne.

Rady dla użytkowników:

  • desek drewnianych nie myjemy w zmywarkach

  • po każdorazowym umyciu, deskę przecieramy do sucha

  • do zmywania nie używamy silnych płynów myjących

  • w celu zabezpieczenia przed wilgocią deskę nacieramy olejem jadalnym lub specjalnym (nadającym się do kontaktu z żywnością) olejem parafinowym do konserwacji drewna

  • co jakiś czas (najlepiej raz w tygodniu) deskę należy dezynfekować – posypując po umyciu grubą warstwą soli i pozostawiając na noc.

Zamiast desek drewnianych stosuje się często bambusowe oraz wykonane z tworzyw.deski bambusowe

Deski bambusowe

Wbrew pierwszemu skojarzeniu, deski bambusowe nie są wykonywane z drewna, ale ze specjalnie sprasowanej trawy. Z pozoru powinna ona być miękka oraz łatwa do uszkodzenia. Nic bardziej mylnego. Impregnowany olejem bambus jest dwukrotnie twardszy od drewna buku, a jednocześnie znacznie od niego lżejszy przez co znakomicie nadaje się do produkcji trwałych, a zarazem wygodnych desek. Ich zwolennicy twierdzą, że materiał ten minimalizuje wady drewna, zachowując jego zalety. I rzeczywiście, bambus nie chłonie wody w takim stopniu jak drewno – szybciej schnie, przez co przeciwdziała szybkiemu rozwojowi bakterii. Zarazkom, ale i zapachom jest też trudniej przeniknąć do środka, dzięki poprzecznemu do kierunku krojenia ułożeniu trawy, które zapobiega tworzeniu się szczelin. Jednocześnie bambus – podobnie jak drewno – nie niszczy noży.

Rady dla użytkowników:

  • po każdorazowym umyciu warto przetrzeć deskę do sucha

  • bądź eko: bambus jest materiałem szybciej odnawialnym. Na jego zbiory trzeba czekać od 3-5 lat, podczas gdy w przypadku drzew jest to 10-50 lat

Pod względem higieny zdecydowanie wyróżniają się deski z tworzyw.

Tradycyjne deski z tworzywa sztucznego

Deski z tworzywa sztucznego, mimo iż nie posiadają naturalnej powłoki antyseptycznej, łatwiej utrzymać w czystości. Można je myć w zmywarkach lub używając silnych płynów, które zapobiegają rozwojowi bakterii. Ich niewątpliwą wadą jest jednak miękkość materiału oraz brak naturalnej ochrony przed drobnymi nacięciami, przez co deski te szybko nabywają nieestetycznego wyglądu. Wśród zalet wymienić należy fakt, że również nie niszczą noży. Jednak plastik jest słabym przewodnikiem ciepła, a to oznacza, że nie osiąga temperatury potrzebnej do jego dezynfekcji.

Rady dla użytkowników:

  • przy zakupie deski warto zwrócić uwagę na twardość materiału z jakiego została wykonana

  • ze względu na brak naturalnej ochrony antybakteryjnej należy pamiętać o dokładnym wymyciu deski po każdorazowym użyciu.

Deski szklane, ceramiczne i marmurowe

Higieniczne i wytrzymałe – twierdzą zwolennicy. Rzeczywiście materiały te odporne są na działanie bakterii, a jednocześnie łatwe do umycia, także w zmywarkach. Trudno jest je uszkodzić, gdyż są bardzo twarde i wyjątkowo odporne na nacięcia. Niestety, choć same pozostają nienaruszone, bardzo szybko tępią, a nawet niszczą noże. Wykonane z wyjątkowo śliskich materiałów, mogą też być zagrożeniem dla naszego bezpieczeństwa.

Rady dla użytkowników:

  • używając szklanych desek warto zaopatrzyć się w dobrą ostrzarkę do noży i nie zapominać o jej częstym używaniu,

Niezależnie od rodzaju stosowanej deski, aby uniknąć powstania zakażenia, warto rozważyć zakup kilku desek – osobnej do ryb, mięsa oraz pozostałych produktów spożywczych.

 

Ciekawostki

Przyjrzyjmy się deskom pod kątem użyteczności. Do prac przydatne są różne funkcje. Podczas krojenia surowych owoców i warzyw oraz marynat borykamy się z problemem wyciekających soków. Wówczas sięgamy po deski ze znajdującymi się na obrzeżach rowkami, do których spływają ciecze. Takie rozwiązanie znajdziemy m.in. w deskach bambusowych Zest for Life

deski bambusowe

Deska bambusowa Zest for Life

oraz wykonanych z tworzywa deskach Zyliss. Dodatkową pomocą mogą być znajdujące się w rogach odpływy, pozwalające łatwo zlać zebrany płyn. Państwa uwadze polecamy szczególnie zieloną deskę Zyliss

zyliss 2 deski

Kolorowe deski do krojenia Zyliss

Z jednej strony deska jest płaska, z drugiej posiada rowki na obwodzie, w których zbierają się soki podczas krojenia „soczystych” produktów. Tworzywo, z którego wykonana została deska jest odporne na chłonięcie zapachu.

Inną konstrukcję zastosowano w produktach Cut&Carve Plus marki Joseph&Joseph.

Cut&Carve_002

Deska Cut&Carve Joseph Joseph

deska wypustki

Deska Cut&Carve Joseph Joseph

Powierzchnia do krojenia umieszczona jest pod kątem, a soki spływają w dół do zabezpieczonej pionową ścianką rynienki. Możemy je łatwo odlać za pomocą zaokrąglonych kątów. Deska posiada wypustki zapobiegające przesuwaniu się krojonego produktu. W połączeniu z dobrze naostrzonym nożem pozwala m.in. pokroić pieczone mięso bez szarpania włókien.

Krojąc warzywa do zupy lub na sałatkę jarzynową, kłopotliwe jest przesypywanie pokrojonych składników. W ramach marki Joseph&Joseph proponujemy 2 rozwiązania. W desce Chop2pot po pokrojeniu produktów składamy boki, dzięki czemu przybiera ona postać szufelki, z której precyzyjnie wszystko przesypiemy do garnka.

Chop2Pot_001

Składana deska Chop2pot Joseph Joseph

Chop2Pot_003

Składana deska Chop2pot Joseph Joseph

Innym rozwiązaniem są maty – cienkie i elastyczne, dzięki czemu możemy je rolować, czy też zawijać ich brzegi na czas przenoszenia i przesypywania, by tym samym ułatwić sobie pracę. Maty dostępne są w zestawie, składającym się z 3 sztuk.

92104_003

Zestaw Pop Joseph Joseph

deska pop

Maty Pop Joseph Joseph

Pozostaje kwestia stabilności. Ciężka deska pewnie tkwi na blacie, nie przesuwa się. Dotyczy to szczególnie desek drewnianych. Przy pozostałych lżejszych materiałach stosuje się antypoślizgowe zabezpieczenia. Znajdziemy je w deskach Zest for Life, Zyliss oraz Joseph&Joseph. Antypoślizgowym materiałem pokrywa się też czasem uchwyty.

Wreszcie pozostaje aspekt higieniczny, czyli posiadanie osobnych desek do ryb, mięsa oraz innych produktów spożywczych. Dzięki temu bakterie z mięsa nie przenikną nam choćby do serwowanych na surowo warzyw. To rozwiązanie stosowane powszechnie w profesjonalnych kuchniach. Jeśli boimy się, jak przechować taką ilość desek, najwygodniej jest sięgnąć po gotowy zestaw taki jak Index Advance – Joseph and Joseph.

index_advance_-_silver

Zestaw desek Index Advance Joseph Joseph

index_advance_-_tabs_with_hand

Oznaczenia określają przeznaczenie deski

To cztery deski umieszczone w eleganckim i wygodnym futerale, który – ustawiony na blacie – mamy zawsze pod ręką. Deski różnią się kolorami oraz oznaczeniami. Znajdująca się na indeksie ikona określa ich przeznaczenie: do ryb, świeżego mięsa, warzyw oraz gotowanej żywności. Każda z desek wykonana została z polipropylenu i posiada gumowe antypoślizgowe elementy. Dzięki temu jest wytrzymała i bezpieczna.

Desek używa się także do serwowania dań np. serów czy pieczonych mięs. Do tego najlepiej sprawdzają się wykonane z drewna, bambusa, szkła, ceramiki i marmuru. Wyposażając kuchnię rozważmy zakup kilku desek. Ich różne wielkości sprawdzą się przy krojeniu różnych produktów. Kupując dużą deskę, nie przerośnie jej rozmiar krojonego mięsa. Mając pod ręką małą, nie musimy wyciągać i zmywać dużej, gdy chcemy ukroić tylko plasterek cytryny. Więcej desek przyda się także wówczas, gdy do ich zmywania używamy zmywarki (nie musimy czekać, aż skończy się mycie, by pokroić kolejną rzecz) oraz gdy kuchnię użytkuje więcej niż jedna osoba (wówczas przy krojeniu możemy liczyć na pomocną dłoń).

Wszystkie opisane deski są dostępne w sieci Megapunkt oraz na stronie www.megapunkt.pl

3 thoughts on “Jak wybrać deskę do krojenia?

  1. Ja zawsze wybieram to, co naturalne. W mojej rodzinie od lat używamy w kuchni jedynie drewnianych desek i nigdy nie było z nimi żadnych problemów. Wystarczy odpowiednia pielęgnacja i mamy w kuchni przyjaciela na dłuuugie lata 😀

  2. Świetny artykuł. Dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy. Nie miałam pojęcia, że drewno ma właściwości bakteriobójcze. Dziękuję za użyteczną wiedze 🙂

  3. Zgadzam się w pełni, właśnie wyrzuciłam jedną z dwóch ponad 50-letnich (sic!) desek, a to tylko dlatego, że mała, cienka, o wymyślnym kształcie świnki, w końcu popękała i zaczęła się rozszczepiać. Druga, duża wciąż służy. Obie przeżyły plastikowe i ceramiczne wersje, chociaż te ostatnie polecam do kleistych, lepkich produktów. Dziś kupiłam bambusową, zobaczymy czy faktycznie taka dobra.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *