Garnki nowej generacji!

Garnek – jaki jest, każdy widzi. Uszy, korpus, pokrywa. Czy na pewno? Zwykło się mówić, że diabeł tkwi w szczegółach. Tak jest w przypadku naczyń Zest for Life z linii EUROPE. Przypominają tradycyjne stalowe garnki. Zagłębiając się w detale produkcyjne, dostrzeżemy jednak istotne różnice. Dzięki nim oraz kilku dodatkom zwykłe naczynia przemieniają się w cały system do gotowania

garnki aranżacja

Wykonano je ze stali 18/10 – uznawanej za najlepszą i używanej do produkcji przyrządów chirurgicznych. Ścianki i pokrywa garnków mają grubość 1 mm. Dno zaś jest wielowarstwową konstrukcją o grubości 5,6 mm dla garnków o śr. 16-20 cm i 6,6 mm dla garnków o śr. od 24 cm. W stalowej kapsule sprasowano gruby (4 lub 5 mm) aluminiowy krążek, który wyrównuje rozkład temperatury na dnie garnka. Nie ma miejsc mocno i słabo rozgrzanych. Potrawa podgrzewa się równomiernie – nie jest niedogotowana z jednej strony, a przypalona z innej. Jest to szczególnie istotne przy kuchniach indukcyjnych, gdzie występuje silne miejscowe nagrzewanie. Grube dno także wolniej się wychładza. Biorąc pod uwagę fakt, że garnki EUROPE są bardzo eleganckie, możemy w nich serwować potrawy bezpośrednio na stół (na specjalnych podkładkach, które ochronią blat przed odparzeniem). Tak podane pozostaną długo ciepłe.

Garnki EUROPE sprawdzają się przy szybkich potrawach takich, jak zupy. Niezastąpione są zaś przy tych, które wymagają długiego gotowania – jak bigos, czy mięso w sosie.  Możemy w nich smażyć i dusić bez użycia tłuszczu.

Smażenie bez tłuszczu w garnkach Europe

Puste naczynie podgrzewamy na „średnim ogniu”, aż wlana do niego kropla wody zachowa się jak rtęć – rozpryskując się i tocząc po dnie. Wówczas wkładamy mięso i dociskamy je do dna. Początkowo przywrze (inaczej niż w naczyniach z powłoką non-stick), ale po ok. 2-3 min. zarumieni się i odejdzie od dna w stopniu umożliwiającym obrócenie. Teraz możemy smażyć dalej lub przykryć garnek pokrywą, jeśli chcemy mięso udusić. Gdy spod pokrywy zacznie wydobywać się para, zmniejszamy płomień do minimum. Źródło ciepła możemy wyłączyć na ok. 15 minut przed upływem czasu duszenia tradycyjnym sposobem – mięso dodusi się kosztem ciepła zmagazynowanego w wielowarstwowym dnie. Po takim użyciu garnek oczyścić możemy solą lub cytryną.

Gotowanie wielopoziomowe- zdrowo i oszczędnie!

Inną formą oszczędności energii, a także kuchennego miejsca – zwłaszcza, gdy przygotowujemy przyjęcie i gotujemy, czy podgrzewamy jednocześnie więcej potraw – jest gotowanie wielopoziomowe. Z pomocą dodatków budujemy kolumnę naczyń. Na palniku stawiamy większy garnek (np. 24 cm) z potrawą do gotowania. Może to być zupa lub wstępnie obsmażone mięso do duszenia. Zamiast pokrywy na górę garnka nakładamy kołnierz dopasowujący, a na nim umieszczamy  tarkę. Na tarce niej układamy warzywa, które będą gotowały się na parze. Całość przykrywamy odwróconą miską COMBI (24 cm). Możemy do niej od góry przymocować przyssawkę, wówczas naczynie będzie pełniło funkcję pokrywy lub też (bez przyssawki) budować kolumnę dalej – na misce umieszczając mniejszy garnek (16 cm) np. z gotowanym na wodzie ryżem, czy makaronem. Palnik regulujemy tak, aby potrawa się gotowała, ale para nie uchodziła spod miski.

gotowanie wielopoziomowe

Schemat gotowania wielopoziomowego w garnkach EUROPE Zest for Life

Przykładowy wielopoziomowy obiad to tylko nasza propozycja, na własną rękę możecie opracować własne przepisy.

Gotowanie bez wody? A jednak możliwe!

Naczynia EUROPE to także możliwość gotowania bez wody z wykorzystaniem naturalnych soków zawartych w warzywach czy wilgoci w mięsie. Jak to możliwe? Wystarczy obrane warzywa opłukać i pokroić w kostkę. Wilgotne wsypać do garnka (do 2/3 wysokości) i zamykając szczelnie pokrywą podgrzać na „średnim ogniu”, aż zacznie się unosić para. Wówczas zmniejszamy nastawę do minimum i czekamy aż zewnętrzne parowanie ustanie. Wewnątrz skroplona para uszczelnia połączenie garnka z pokrywą (od tego momentunie wolno jej unosić!). Palnik wyłączamy na 15 minut przed normalnym czasem gotowania warzyw w wodzie i pozostawiamy. Po 15 minutach naczynie odkrywamy. Takie gotowanie nie wymaga użycia soli uznawanej za szkodliwą dla organizmu, a także pozwala zachować w warzywach więcej wartości odżywczych, które nie są wypłukiwane przez wodę, jak przy tradycyjnym gotowaniu. To także oszczędność energii (wcześniej wyłączony palnik) i czasu, którego nie musimy tracić na rozgrzanie dużej ilości wody.

 

W garnkach EUROPE można nie tylko gotować i serwować, ale także przechowywać żywność. Gdy odstawimy przykryte ciepłe naczynie, po jego ostygnięciu pokrywa mocno przywrze i uszczelni garnek. Tak zamknięty dłużej zachowa świeżość dań. Później, chcąc bezpiecznie zdjąć pokrywę, naczynie najlepiej lekko podgrzać. Garnki z lini EUROPE to solidna konstrukcja, praktyczne rozwiązania, mnogość zastosowań, oszczędność i elegancja w jednym. To także olbrzymia trwałość – nawet przy nieznacznym przegrzaniu garnka (nie mówimy o jego spaleniu!) dno nie odkształca się. Może nieznacznie zmienić barwę, ale nie traci swych właściwości, wciąż nadaje się do użytku w przeciwieństwie do naczyń typu non-stick.

pokrywka na garnku

Na uchwycie możemy bezpiecznie oprzeć pokrywę.

 

ucho garnek

W garnkach EUROPE dla ochrony zastosowano więc specjalne wkładki z tworzywa sztucznego, chroniące przed oparzeniem.

 

wylew

Szeroki rant ułatwia przelewanie potraw bez rozchlapywania.

pokrywka

Szczelnie dopasowana pokrywa zwiększa możliwości wykorzystania naczyń.

 

Garnki EUROPE możemy uzupełnić o przydatne dodatki, które pozwolą urozmaicić każde gotowanie:

Przyssawka – odwróconą misę zamieni w wygodną, wysoką pokrywę.

przyssawka

Koszyk do garnka – z łatwością wyłowi frytki lub warzywa z rosołu.

koszyk

Durszlak – może także pełnić funkcję parownika.

durszlak

Kołnierz – dopasuje tarkę do większego naczynia.

kołnierz

Tarka – do ścierania, ale także gotowania na parze.

tarka

Misy – gdy trzeba, zamienią się w pokrywy.

miska

 

europa zestaw garnków

 

Ciekawostka- STAL CHIRURGICZNA- właściwości

Stal chirurgiczna zwana jest także alpaką lub nowym srebrem (ze względu na zbliżony kolor). To rodzina wysokogatunkowych stali nierdzewnych, wykorzystywanych głównie w przemyśle medycznym i jubilerskim, a więc tam, gdzie liczy się jakość. Metal ten charakteryzuje się dużą twardością – nie odkształca się, nie łamie, nie zmienia też koloru pod wpływem czynników zewnętrznych, nie traci połysku i nie matowieje. Posiada też właściwości hipoalergiczne. Nawet jeśli jest to odmiana z niewielką zawartością niklu, to nie wydziela ona jego związków do organizmu. Możemy więc bezpiecznie gotować i spożywać potrawy przygotowywane w garnkach ze stali nierdzewnej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *